και γεννηθήτω φως . . .

Κοίτα τι σούναι καμμιά φορά κένα παραμυθάκι που μας μάθανε το στοιχειώσαμε μύθους και κατάρες το τυλίξαμε μυστικά ψιθύρους, αράχνες υφάντρες κείπαμε στο φεγγάρι το στολίσει χλωμάδες και δροσούλες. Νάσου που ρίζωσε και πέταξε μπουμπούκια μυρωδάτα μέσαπο μυαλά μυστήρια, καρκιούλες σκοτεινές και βάλθηκα να το βαφτίξω. σύμβολα το ζώσω, νογήματα μεάλα, μπας και σας πείσω οτι ο Κόσμος από σας κρατιέται κιοτι σεις τον σπρώχνετε και πάει. φωτιά ποκείνη που δεσβήνει σας φωτίσω τις λεξούλες ποκείνες τις πρώτες που γραφτήκαν να διαβάστε λίγο πριν τυφλωθούν τα ματάκια σας. φωνούλα να κράξετε τόνομά σας νακουστεί πριν ξεχάσετε πως σας λένε. σας γυμνάσω τα μπρατσάκια τους Ουρανούς βαστήξετε να νιώστε μεγάλοι και σπουδαίοι λίγο πριν πέσουν να σας πλακώσουν.

ἡ Κηρ (τῆς Κηρός) = η θεά του θανάτου ή της μοίρας, όθεν το πεπρωμένον, ο θάνατος, ο όλεθρος. Κηριτρεφείς άνθρωποι = οι τρεφόμενοι μετά της Κηρός.
Κηραίνω = καταστρέφω, κεραϊζω
κηρεσσιφόρητος = ο φερόμενος υπό των Κηρών (= των Μοιρών)
το Κῆρ (του κῆρος, συνηριμένο εκ του κέαρ) = η καρδιά
κήροθι = από καρδιάς, με όλη μου την καρδιά
ο κηρός = ο κηρός των μελισσών, κήρινθος = τροφή των μελισσών
το κήρωμα = παν κατασκευασμένον εκ κηρού

κηρύσσω (παθ. μέλλοντας: κηρυχθήσομαι) = αγγέλω, εξυμνώ, εγκωμιάζω, δημόσια
κῆρυξ (του κήρυκος) = καθόλου δημόσιος αγγελιαφόρος. Κύριον έργον των κηρύκων ήτο να συγκαλούν την Συνέλευσιν. Ούτοι εκράτουν το λεγόμενον Σκήπτρον. Εθεωρούντο πρόσωπα ιερά και απαραβίαστα ως διατελούντες υπό την προστασίαν του Διός.
καρκαίρω = αντηχώ
σκήπτρον (δωρ. σκάπτον) = ράβδος, βακτηρία. Σκήπτρον επίσης ελάμβανον από των χειρών του κήρυκος οι εγειρόμενοι δια να ομιλήσουν (κατά τις συνελεύσεις). Σκηπτούχος, σκηπτοβάμων, σκηπτροφόρος, ομηρ.: σκηπάνιον

Φτού σου μωρέ μαθάκια μου // πλέξε ψυχούλα υφάντραμου
μαθάκιανθρωποφάγα // τοστραφτερόν ιστόνα
Μαθάκια πλήρη ονείρατα // νάρθου ποδώ οι λαχτάρες μου
ανοίξτε νακοιτάτε // ντυμένες αραχνούλες

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΜΟΥ



Δευτέρα βράδυ, σάκης,βάκης,γάκης,θάκης κλασσικά μαζευτήκαμε κέντρο για καμια μπύρα όπως συνήθως και αφού κάναμε μια βόλτα στα γνωστά στέκια και τίποτα δεν ανέπαυε τις ανήσυχες ψυχούλες μας αποφασίζουμε για άλλη μιά φορά περιπτερόμπυρα και υπαίθριο άραγμα! Που να πάμε που να πάμε...?? Πάμε ΕΡΜΟΥ λέμε να σαπίσουμε! Στο δρόμο προς τα εκέι πέφτει και η ιδέα να φέρουμε και την κιθάρα απο το αυτοκίνητο! Θεμιτό και τίμιο να τη φέρουμε παρέα με το μαντολίνο και αράζουμε σε μαρμάρινα σκαλάκια καταστήματος, του γνωστού Αθηναικού δρόμου πάντα! Παίζαμε κάμποση ώρα και όλη αυτή την ώρα πέρασαν διάφοροι περαστικοί! Μοναχικοί τύποι με τα ακουστικά στα αυτιά να ακούν τις δικές τους μελωδίες, ζευγαράκια χέρι χέρι να χαζεύουν τις βιτρίνες, κοριτσοπαρέες,αγοποπαρέες,τριχωτοί,κυριλέδες,τρέντυ,μεταλάδες, κουλτουριάρηδες,τεκνατζούδες και ένα σωρό άλλα τυπάκια! Και απο όλο αυτό το πλήθος βρέθηκαν να σταματήσουν να μας πούν 2 κουβέντες και να απολάυσουν λίγο απο τη μελωδική φωνή του γάκη και του βάκη μόνο 5 άτομα! Δεν αναφέρω τον αριθμό για να πώ ότι ήταν λίγοι, απλά για να συμπληρώσω σε αυτόν το ότι ήταν και οι 5 τους κατα 99,9% υπο την επήρεια ναρκωτικών! Όχι απο τα χοντρά... απο τα τα άλλα.. αυτά που λέει και το άσμα "Η λιτανεία του χασικλή"!!
Και όση ώρα ήμου εκέι και έβλεπα τους ανθρώπους να περνούν, να μας χαζεύουν και να θέλουν να σταματήσουν να ακούσουν, κανένας δεν το τόλμησε! Σταματούσαν στην απέναντι βιτρίνα με πλάτη προς εμάς,προσποιούμενοι ότι χαζεύουν τα ρόυχα,έτσι...για να ακούσουν 5 νότες! Το τόλμησαν μόνο οι 5 φίλοι μας που αναφέρω απο πάνω.. Όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιέμαι τι φοβήθηκαν? Έναν κακό χαρακτηρισμό?Μήπως φανούν περιθωριακοί στους περαστικούς? Τι άραγε? Μήπως η ανθρώπινη επικοινωνία έχει γίνει πραγματικά δύσκολη στις μέρες μας?

Τι είναι αυτό που σε κάνει να σταματάς η και να μη σταματάς στον καλλιτέχνη στην ΕΡΜΟΥ να απολαύσεις τη μουσική του και να πεις δυό λόγια απλά?

9 σχόλια:

  1. μιας και είμαι σίγουρος οτί σε περίπτωση που η μικρή σας παράσταση γινόταν μέσω διαδικτύου, τα like θα ήταν πολλά, το αποτέλεσμα είναι απλό..:

    facebook vs real life 1-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητέ ανώνυμε σε καλησπερίζω και σε καλωσορίζω στην παρέα....

    Αυτό το real life που επικαλείσαι και που "κοντράρετε" με το facebook,δεν υποστηρίζει επιλογή like!

    η πραγματική ζωή είναι η αυθόρμητη δεν έχει νόημα να την παρακολουθήσει κάποιος μέσω διαδικτύου...η μαγεία της κάθε στιγμής είναι το να την ζεις.....όπως επίσης δεν έχει νόημα να λες πολλά για εκείνη γιατί το χάνεις!
    απλά η σκέψη μου....

    Facebook ( Ctrl+Alt+Del+X ) - Real life ( τα ρέστα μου )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υφαρπάζομαι της ευκαιρίας να μπουρδολογήσω αν και το θέμα είναι αρκετά σοβαρό πάραυτα.

    αυτή η Ρεάλ Λάιφ δεν πρέπει να έχει καλή ομάδα αφού χάνει από τη Φέιςμποούκ αν και έπαιζε εκτός έδρας. Η τελευταία φαντάζομαι θα είναι καμμιά τουρκική σα τη Φερέν Μπαχτσέ, το μπαχτσέ με τις γλαδιόλες και το Μπαξεβάνογλου που μου φαίνεται πολύ αστείο όνομα.

    Ανώνυμε σόρρυ για τις μαλακίες, αλλά ο λάκης άρχισε πρώτος!

    και προτείνω να βάλουμε και μεις like στις αναρτήσεις!! διαχειρηστά μπορούμε? μοιάζει σαν απομίμηση αθλητικής κάλτσας. abibas ενα πράμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρεπιπτώντος, η γλαδιόλα μνημονεύεται στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με μια εκδοχή ενός μύθου του Οβίδιου, η Δήμητρα είχε αγαπημένο μέρος ένα ιερό δάσος κοντά στη Θεσσαλία. Ένας κακός και εύπορος άντρας που ονομαζόταν Ερυσίχθονας, ο οποίος δεν πίστευε στους θεούς, ζούσε εκεί κοντά και αφειδώς μάζευε καυσόξυλα από τα δέντρα του ιερού δάσους. Όταν οι προσκυνητές προσπάθησαν να τον σταματήσουν, πήρε το κεφάλι ενός άντρα. Από το αίμα, η Δήμητρα έκανε να ξεπηδήσουν μικρά φυτά σε σχήμα ξίφους που τα ονόμασε γλαδιόλες. Μετά, παρακινούμενη από εκδίκηση, τιμώρησε τον Ερυσίχθονα διατάζοντας την Πείνα (τον Λιμό) να μπει στο σώμα του. Αυτός αδυνατώντας να βρει αρκετή τροφή για να ικανοποιήσει την όρεξή του, πούλησε την κόρη του για ν' αγοράσει περισσότερη τροφή. Η κόρη του δραπέτευσε στο δάσος, και η Δήμητρα την μετέτρεψε σε φυτό γλαδιόλας για να φροντίζει τον άντρα που σκοτώθηκε από τον πατέρα της. Όταν ο Ερυσίχθονας δεν μπορούσε να βρει πλέον τροφή και δεν είχε άλλα χρήματα, η επιθυμία του για τροφή ήταν τόσο δυνατή που η Πείνα τον οδήγησε να φάει τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλος, Βολβοί γλαδιόλας σε σκόνη ανακατωμένοι με γάλα κατσίκας χρησιμοποιούνταν ευρέως για ν' ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κολικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσο νταής ήταν ο Ερυσίχθονας βάκη? Και μια δεύτερη απορία: με δεδομένου ότι ήταν εύπορος, όπως λες, του ήταν τόσο δύσκολο να βρεί να φάει ή να αγοράσει ετοιματζίδικα απ'έξω?

    Υ.Γ. Εννοείται πως δε θα το κάνουμε με like το μαγαζί! Είμαστε ένα κοινωνικό ιστολόγιο με ένα κύρος και ένα επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια.

    ~ Ο διαχειριστής~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν ήξερα οτί τα λόγια μου αναστάτωσαν τόσο πολύ την ψυχική ηρεμία του "βάκη" θα σχολίαζα πιο συχνά. οι ιστοριούλες αυτές μου προκαλούν πάραυτα το ενδιαφέρον.

    και επειδή δεν είμια ανώνυμος αλλά καλή φάση είναι και έτσι, προκαλώ τον βάκη να πει καμία ιστορία για ινδούς και μπέλυ ντάνσινγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πες μου ποιος είσαι και θα σου κατεβάσω τάστρα να τα πιάσεις, θα σου χτίσω δούρειους ίππους να ρίχνεις τροίες, θα φυτέψω τον λάκη στα όνειρά σου και θα βάλω τον σάκη να χέσει στην αυλή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να επανέλθουμε στο θέμα....Θάκη, καπου στην κατ'ανάγκη φιλοσοφική αναζήτηση που επιβάλλει το ύφος του κηροπήγειου λόγου, χάνεις την λογική και προφανή απάντηση, η οποία είναι οτι δεν σταμάτησε κανένας (νηφάλιος) γιατι πίστεψε ότι θα χρειαζόταν να αφήσει κανένα ευρώ και οι καιροί εισί χαλεποί! Κακή επιλογή δρόμου,παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή